1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Aronija

Aronija ili Sibirska borovnica (lat. aronia melanocarpa eng. chokeberry, The Chokeberry-opora bobica) jeste vrsta bobičastog voća. Potiče iz Sjeverne Amerike, dok je u Evropi kao voćna vrsta najraširenija u Rusiji i Poljskoj.

Aronija je listopadni grm koji izrasta od 1,5 do 3 m visine. Ima lijepe bijele cvetove po 30 u skupinama i šareno plamen-crveno lišće. Plod su bobice, veličine graška, ljubičasto-crne boje, slatkasto-kiselkastog i pomalo oporog ukusa.

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu biofenola, tanina, flavonoida, antocijana, veliku količinu karotina, minerale (kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, molibden, jod i fosfor), vitamine (A,C,P, B9, B6, B2, vitamin E), tanine, celulozu, pektine.

Aronija sadrži najviše antioksidanata od svih namirnica koje čovek koristi u ishrani.

Antioksidanti su materije koje štite organizam od slobodnih radikala. Kada za sebe vežu kiseonik, oni na taj način onesposobljavaju slobodne radikale i jačaju odbrambene sposobnosti tela i štite organizam od procesa starenja i bolesti. Mnoge studije su dokazale da nam antioksidanti pomažu u prevenciji raka i srčanih bolesti, čuvaju memoriju, smanjuju rizik od degenerativnih bolesti, umanjuju bol, zamor u mišićima, sprečavaju neka oboljenja oka, čak pomažu i protiv bora.

Sadržaj antioksidanasa izražava se u ORAC jedinicama, antioksidativnom kapacitetu (The Oxigen Radical Absorbence Capacity), kojih u aroniji ima 16100, tj. 16100 mikro mola na 100 g ploda što je mnogostruko više od bilo koje druge biljke. Dnevne potrebe čoveka iznose od 3000 – 5000 ORAC jedinica, pa je čoveku dovoljno da konzumira 20 – 30 grama ovog voća, ili isto toliko bobica. Uzima se jednom dnevno, ujutru, na prazan stomak, 30 minuta pre unošenja hrane. Aronija vidno poboljšava zdravlje uz kontinuirano korišćenje i odgovarajuću ishranu nakon 3 do 4 meseca, kod težih oboljenja nakon 6 do 9 meseci.

Svježi plodovi mogu da se čuvaju u hladnjačama, kao jabuke ili grožđe, na +2° C. Lako se suše na suncu ili u hladu, bez bojazni da će se pokvariti i istrunuti.

donji-deo