1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Aronija ili Sibirska borovnica spada u najljekovitije vrste voća pa je stručnjaci često nazivaju prirodni lijek. U Americi je proglašena za „superfood“ – hrana koja je zapravo lijek. Potiče iz Sjeverne Amerike, dok je u Evropi kao voćna vrsta najraširenija u Rusiji i Poljskoj.

Aronija sadrži najviše antioksidanata od svih namirnica koje čovjek koristi u ishrani.

Antioksidanti su materije koje štite organizam od slobodnih radikala. Kada za sebe vežu kiseonik, oni na taj način onesposobljavaju slobodne radikale, jačaju odbrambene sposobnosti tijela i štite organizam od procesa starenja i bolesti. Mnoge studije su dokazale da nam antioksidanti pomažu u prevenciji raka i srčanih bolesti, čuvaju memoriju, smanjuju rizik od degenerativnih bolesti, umanjuju bol, zamor u mišićima, sprečavaju neka oboljenja oka, čak pomažu i protiv bora.

Plodovi aronije mogu se prerađivati u sokove, kompote, pekmeze, džemove, marmelade. Moguće ih je koristiti svježe i sušene, a mogu se i zamrznuti. Upotrebljavaju se za pripremu osvježavajućih napitaka, kao dodatak mliječnim proizvodima - raznim namazima, jogurtima i sirevima, pripremu likera, rakije i vina. Izvrsna je kao dodatak čokoladi.

Mi gajimo aroniju potpuno priprodnim putem, bez korišćenja hemiskim sredstava, a zasad se navodnjava izvorskom vodom. Aronija sazrijeva krajem avgusta. Zbog ograničenih količina narudžbine primamo tokom cijele godine, a sveže plodove aronije isporučujemo u septembru.

donji-deo